De Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf 1 januari 2025 weer te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid.
Dat heeft tot veel onrust en vragen geleid, na een handhavingsmoratorium van jaren. In de bijgevoegde presentatie geef ik antwoord op vele vragen. Deze presentatie is bijgewerkt n.a.v. het Uber arrest d.d. 21 februari 2025.
Meteen na aankondiging dat de handhaving zal worden hervat, werd er vanuit de Tweede Kamer op aangedrongen om te zorgen voor een 'zachte landing'. Daarom is afgesproken dat in 2025 nog geen boetes worden opgelegd (behalve aan ondernemingen die bewust in strijd met de wet handelen). Het jaar 2025 wordt gebruikt om de markt weer te laten wennen aan regulering.
In de tussentijd werkt het kabinet ook verder aan invoering van nieuwe wetgeving - de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR) die het speelveld weer overzichtelijker moet maken. Op dit moment vindt de normering plaats vanuit de negen gezichtspunten die de Hoge Raad heeft geformuleerd in het Deliveroo-arrest uit 2023. En op 21 februari 2025 heeft de Hoge Raad deze gezichtspunten verder in perspectief geplaatst, in zijn arrest in de Uber-zaak.
Het recht is nog in beweging en een wettelijke vastlegging ontbreekt. De criteria uit de rechtspraak zijn leidend en vormen ook de basis van het voorliggende wetsvoorstel. Maar nuanceringen in de rechtspraak werken weer door in het wetsvoorstel, dat daarmee als work in progress kan worden beschouwd.
Het lijkt misschien prettig dat het eerste jaar nog rustig aan gedaan wordt met de handhaving. De Belastingdienst zal bij het opleggen van naheffingen niet verder teruggaan dan 1 januari 2025, en pas vanaf 2026 worden weer boetes opgelegd. Maar let op: hoe langer opdrachtgevers stil zitten, hoe groter de gevolgen. In 2026 en later kan de Belastingdienst bij naheffing ook teruggaan tot 1 januari 2025 - wat leidt tot naheffingen over meerdere jaren - en dan herleven ook de boetes weer.
Mijn advies zou zijn om de risico's nu in kaart te brengen en ernaar te handelen. Maar uitdaging blijft natuurlijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zolang medewerkers weigeren om terug in loondienst te gaan, hebben opdrachtgevers hier een forse uitdaging aan.
Overigens laat de Kamer van Koophandel in haar zzp-monitor weten dat in december 2024 en januari 2025 voor het eerst minder starters en fors meer stoppers werden geregistreerd in de groep zzp'ers. Hiermee leek de opheffing van het handhavingsmoratorium meteen al het door de overheid beoogde effect te hebben. Maar in februari 2025 blijkt het aantal zzp'ers alweer te stabiliseren.
Deze blog maakt onderdeel uit van de website van Van Vught Ondernemingsrecht, Advocatuur en mediation. Mijn kantoor staat u graag bij in deze moeilijke materie.
Bilthoven, 14 januari 2025
bijgewerkt op 7 maart 2025 - n.a.v. het Uber-arrest van de Hoge Raad
Annette van Vught
Advocaat en mediator
Comments